Trendiga mikrobryggerier

Mikrobryggerier har varit trendigt i ganska många år och det finns inga tecken på att denna trend kommer att avta. Varenda år dyker det upp nya bryggerier som experimenterar med olika ölsorter och tekniker. Varför är det egentligen så inne med denna typ av bryggerier och vad är det för skillnad mellan ett mikrobryggeri och ett vanligt bryggeri? Den här texten förklarar vad det är som kännetecknar ett mikrobryggeri och du får även läsa om några bra bryggerier i Sverige.

Mikrobryggerier har hantverk i fokus

När det kommer till siffror finns det en gräns för hur stor produktionsvolym ett mikrobryggeri får ha. USA har en regel som ligger på 1 760 000 liter per år, medan ett mikrobryggeri i Sverige inte får tillverka satser större än 200 liter. Om satserna ligger på mindre än 50 liter heter det istället nanobryggeri. Gemensamt med mikrobryggerier är att de kanske inte bryr sig om att deras öl finns på finkrogar numera.

En regel är inom mikrobryggeri är att bryggningen ska ske enligt hantverksmässiga metoder och baseras på den klassiska bryggeritraditionen. Denna regel lockar till sig genuina ölfantaster och det är i regel de som startar mikrobryggerier. Många av bryggerierna har olika inriktningar och fokuserar sina recept på olika typer av humle och malt. Idag är det även ganska vanligt att ett mikrobryggeri förknippas med att de experimenterar. Det finns ofta många spännande ölsorter man kan smaka på från mindre bryggerier, som till exempel frukt-, kaffe- eller chiliöl.

Missa inte dessa bryggerier

Det finns många trendiga mikrobryggerier att hålla koll på och i Sverige har vi flera som brygger utmärkt öl. Det som är allra mest känt i Sverige är troligen Oppigård. De är baserade i Hedemora, Dalarna och är kanske allra mest kända för sin India Pale Ale (IPA). Missa inte heller deras välsmakande lager.

Malmöbaserade bryggeriet Brekeriet skapar unika öl genom jäsning på vilda jästsvampar. Deras öl Cassi är den mest omtalade och rekommenderas starkt. Närke Kulturbryggeri är ett annat mikrobryggeri som är värt att uppmärksamma. En av deras ölsorter, Kaggen Stormaktsporter, röstades fram som en av världens bästa 50 öl av sidan Ratebeer. Undersök också om det finns några mikrobryggerier i ditt närområde. Eftersom det idag är så pass populärt öppnar det upp nya hela tiden.

Mikrobryggerier för kulturen vidare

Den stora skillnaden mellan mikrobryggerier och vanliga bryggerier handlar alltså om kvantiteterna de brygger men skillnaden märks även i hantverket, i lusten att experimentera och i de noga utvalda råvarorna som de brygger på. Öl är en kulturdryck som länge har varit en del i mänsklighetens historia. Med mikrobryggerierna förs denna tradition och detta hantverk vidare och utvecklas med tiden. Varför inte prova dig fram och smaka på några öl från ett mikrobryggeri? Skillnaden mellan denna typ av öl och en öl från stora bryggerier som massproducerar kommer med stor sannolikhet vara uppenbar, ingenting smakar lika gott som ett riktigt hantverk.