Restaurangen som har ett eget bryggeri

Att brygga öl i lite större skala för att kunna sälja det kräver en hel del tillstånd i Sverige trots att byråkratin kring alkohol har förenklats på senare år. Ett sätt att komma runt det är att brygga i anslutning till en restauranglokal och sedan sälja ölen där. Det är betydligt enklare att få tillstånd till det, nämligen. Proviant är en restaurangkoncern med lokaler på flera adresser i Stockholm. Företaget är bland annat känt för att brygga eget öl som serverats i de egna restaurangerna.

Att brygga öl är ett hantverk

Det är fyra år sedan drivkrafterna bakom Proviant bestämde sig för att de ville lära sig mer om att brygga öl. Det blev snabbt så bra att man började sälja drycken i sina egna restauranger och idag har man nått så långt att man även säljer till systembolaget och håller kurser i ölbryggning. Det faktum att man är en restaurangkoncern innebär att det redan från början funnits resurser att satsa ordentligt på verksamheten.

Proviant började brygga öl i ett bryggverk på Arbetargatan 33 på Kungsholmen och fram till idag har man producerat över 60 000 liter öl. Det är inte mycket om man jämför med de stora bryggerierna men Proviant har ändå skapat sig ett namn genom att vara en tydlig del av den snabbt framväxande microbryggerikulturen. I deras malt- och humledoftande lokaler har många ölentusiaster mötts och diskuterat kulturbrygden öl och hur den framställs på ett hantverksmässigt sätt. Förutom på Kungsholmen serveras ölet även i Proviants lokaler på Östermalm och Gärdet.

Fördelar med småskalighet

Att brygga öl i mindre skala innebär att man kan experimentera mer och inte alltid måste göra de ölsorter som är mest gångbara kommersiellt. Proviant har satsat på att skaffa sig erfarenhet av att framställa många olika öltyper och har lärt sig att om de själva uppskattar ett öl så finns det andra entusiaster som också gör det.

Möjligheten att brygga öl utifrån vad det är för årstid och vilka smaker man för tillfället är inspirerad av ökar när man arbetar småskaligt. Det här med säsongsbundna råvaror av bra kvalitet är en viktig del av hela koncernens koncept som alltså förstärks i bryggeridelen av verksamheten. Om bryggandet kommer att fortsätta småskaligt i framtiden är dock en öppen fråga eftersom man satsar på att producera flera ölsorter för systembolaget och börjat sälja öl till andra restauranger än sina egna.

Fördelar med att brygga öl på restaurang

Driver man en restaurang har man en del av det kunnande som krävs för att man även ska kunna bli framgångsrik som bryggare. Att brygga öl handlar om att bereda bra råvaror under kontrollerade och hygieniska förhållanden. Precis som matlagning i ett modernt restaurangkök. Koncernen Proviant med flera serveringsställen i Stockholm är ett mycket lyckat exempel på att det går att få både glädje och lönsamhet i ett bryggeri som backas upp av restauranger. Att kundunderlaget redan finns, är en stor fördel och dessutom hör mat och öl ihop. Proviant kan servera öl som passar perfekt till sina menyer eftersom det är speciellt framtaget för dessa.